Ρουμανία: Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις επικρατεί στον πρώτο γύρο

Ρουμανία: Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις επικρατεί στον πρώτο γύρο

Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, που διεξήχθη σήμερα, και αναμένεται να αναμετρηθεί, στον δεύτερο γύρο, με την πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Βιορίτσα Νταντσίλα, σύμφωνα με δυο exit poll.

Βάσει του exit poll, που διεξήγαγε η εταιρεία IRES, ο Γιοχάνις, ο απερχόμενος φιλελεύθερος πρόεδρος της Ρουμανίας, εξασφαλίζει το 38,7% των ψήφων, ενώ η Νταντσίλα το 22%. Ο επικεφαλής του κόμματος Save Romania Union Νταν Μπάρνα συγκεντρώνει 16,1%. Σε ένα άλλο έξιτ πολ, από την εταιρεία Curs-Avangarde ο Γιοχάνις λαμβάνει 39% και η Νταντσίλα 22,5%.

«Νίκη, κερδίσαμε τους Σοσιαλδημοκράτες» δήλωσε ο 60χρονος Γιοχάνις, ενώπιον υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Ποτέ οι Ρουμάνοι δεν ψήφισαν τόσο ξεκάθαρα και αποφασιστικά εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι ένα τεράστιο βήμα για τη Ρουμανία, για όσους θέλουν να επικρατήσει το κράτος δικαίου εδώ».

«Όμως, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, πρέπει ακόμη να ξεπεράσουμε ένα ακόμη βήμα, σε δύο εβδομάδες», στον δεύτερο γύρο, την 24η Νοεμβρίου, συμπλήρωσε.

«Είμαι ικανοποιημένη (…), είμαστε παρόντες στον δεύτερο γύρο, ευχαριστώ όλους όσοι ψήφισαν με την καρδιά τους» είπε από την πλευρά της η Νταντσίλα, το κόμμα της οποίας, που δέσποζε στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, φοβήθηκε για πρώτη φορά ότι δεν θα κατάφερνε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Τα στοιχεία από την εκλογική επιτροπή της Ρουμανίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μερικά επίσημα αποτελέσματα αύριο Δευτέρα, καταδεικνύουν ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48%, με τον αριθμό ρεκόρ 660.000 Ρουμάνων της διασποράς να συμμετέχει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Andreea Alexandru