Ρωσικοί λογαριασμοί επιχειρούσαν επηρεασμό αμερικανών ψηφοφόρων

Ρωσικοί λογαριασμοί επιχειρούσαν επηρεασμό αμερικανών ψηφοφόρων

Στην αποκάλυψη ότι δίκτυο λογαριασμών στο Instagram που λειτουργούσε από τη Ρωσία είχε βάλει στο στόχαστρο αμερικανούς πολίτες με σκοπό να τους επηρεάσει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, προχώρησε το Facebook (μητρική εταιρεία του Instagram).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook το εν λόγω δίκτυο διοχέτευε διχαστικά μηνύματα, ενώ οι χρήστες των λογαριασμών αυτών εμφανίζονταν ως κάτοικοι διαφόρων Πολιτειών, όπως της Βιρτζίνια ή της Φλόριντας, σύμφωνα.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκενμπεργκ γνωστοποίησε ακόμα ότι ακύρωσε τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, μαζί με τρία ακόμα δίκτυα που λειτουργούσαν από το Ιράν. Επιπλέον, επισήμανε ότι το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες σχέσεις» με το Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας, έναν οργανισμό που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016.

Ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook, ανέφερε πως «βλέπουμε αυτήν την επιχείρηση να στοχεύει κυρίως την αμερικανική δημόσια συζήτηση και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που μερικές φορές είναι διχαστικά», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος» του ρωσικού δικτύου.

Σημειώνεται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι Ρωσία, Ιράν και άλλες χώρες ενδέχεται να επιχειρήσουν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς και ότι είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ένδειξη εκστρατείας ξένης επιρροής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μόσχα και Τεχεράνη ωστόσο έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή τους.

Σύμφωνα με τον Ν. Γκέιτσερ πάντως, το δίκτυο που αποδίδεται στον IRA χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook και είχε συγκεντρώσει 246.000 ακολούθους. Από αυτούς, το 60% βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Οι παλαιότεροι λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί φέτος τον Ιανουάριο και η όλη επιχείρηση φαίνεται πως προς το παρόν ήταν «σχετικά ανώριμη», όπως είπε.

Φωτογραφία: AP