Ρωσικό πολεμικό πλοίο «προσέγγισε απειλητικά» πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Ρωσικό πολεμικό πλοίο «προσέγγισε απειλητικά» πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ το περιστατικό με την «απειλητική προσέγγιση» ρωσικού πολεμικού πλοίου σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στη βόρεια Αραβική θάλασσα. Σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό το ρωσικό πλοίο πλησίασε περίπου στα 54 μέτρα και παρά τις προειδοποιήσεις καθυστέρησε να απομακρυνθεί. 

Η 5η Αρμάτα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που παρουσίασε το επίμαχο βίντεο με το περιστατικό επισήμανε ότι «μόνο μετά από ραδιοεπικοινωνία μεταξύ των πλοίων, το ρωσικό πλοίο άλλαξε πορεία» και χαρακτήρισε την προσέγγιση του ρωσικού πλοίου «ως εξαιρετικά επιθετική ενέργεια», όπως μετέδωσε το CNN.

«Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου και ενώ πραγματοποιούσαμε επιχείρηση ρουτίνας στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, το αμερικανικό πλοίο USS Farragut πλησίασε επιθετικά ένα ρωσικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με το CNN, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο σήμανε πέντε φορές την σειρήνα του, σημαίνοντας έτσι το διεθνές σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει την πορεία του. Ωστόσο, το πολεμικό πλοίο της Ρωσίας αρχικά αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

 «Παρότι το ρωσικό πλοίο άλλαξε τελικά πορεία, η αρχική καθυστέρηση συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης», ανέφεραν εν συνεχεία, ενώ δύο αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ρωσικό πολεμικό σκάφος βρέθηκε σε απόσταση 180 πόδια (54 μέτρα) από το αμερικανικό πλοίο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο το αντιτορπιλικό Farragut, συνόδευε το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Harry Truman.

Το περιστατικό συνέβη περίπου επτά μήνες μετά από ένα άλλο παρόμοιο συμβάν στον Ειρηνικό, όταν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήρθαν πολύ κοντά με αποτέλεσμα το αμερικανικό πλοίο να πραγματοποιήσει ελιγμό έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Διαψεύδει το επεισόδιο το ρωσικό ΥΠΑΜ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η ανακοίνωση του 5ου αμερικανικούς στόλου, στην οποία κάνει λόγο για επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού πολεμικού με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Επικαλούμενο μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.