Ρωσική εκκλησία: Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας απειλεί την ενότητα του Αγίου Όρους

Ρωσική εκκλησία: Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας απειλεί την ενότητα του Αγίου Όρους

Η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ενότητα των μονών του Αγίου Όρους, δηλώνει ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μητροπολίτης Ιλάριος.

«Είναι προφανές ότι η νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν αιτία περισσότερων διαχωρισμών, ένας από τους οποίους λαμβάνει χώρα στην ίδια την καρδιά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, στο Άγιο Όρος», ανέφερε σήμερα ο μητροπολίτης Ιλάριος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναγκάζουν του μοναχούς του Αγίου Όρους να επιλέξουν ανάμεσα στο Κανονικό Δίκαιο και την ισχύ του Πατριαρχείου.

«Για αιώνες το Άγιο Όρος υπήρξε φρουρός της αλήθειας και του Κανονικού Δικαίου. Τώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση - να συνεχίσει να υποστηρίζει την Κανονική αλήθεια, με τον τρόπο που γινόταν εδώ και πολλούς αιώνες, ή να υπακούσει στην παράνομη απόφαση του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Αυτή την επιλογή έχουν να κάνουν όλοι οι Αθωνίτες μοναχοί γενικά αλλά και η κάθε μονή», είπε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Αγαπάμε το Άγιο Όρος επειδή διατηρεί τη σημασία του ως οχυρό της εκκλησιαστικής αλήθειας για εκατομμύρια ορθόδοξους πιστούς», επισήμανε καταλήγοντας ο μητροπολίτης Ιλάριος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος «ελπίζει πως υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις η αθωνική πολιτεία θα κάνει τη σωστή επιλογή υπέρ της εκκλησιαστικής τάξης».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Tass, στις 8 Φεβρουαρίου ο Επίσκοπος Οδησσού Παύλος προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με το Tass, μονές της αθωνικής πολιτείας αρνήθηκαν σε αντιπροσώπους της αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας να τις επισκεφθούν, ενώ πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι δύο μοναχοί της μονής Βατοπεδίου μετακινήθηκαν στη μονή Παντελεήμονος ως ένδειξη διαμαρτυρίας.