8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία για γυμνάσια «προετοιμασίας μάχης»

Ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία για γυμνάσια «προετοιμασίας μάχης»
shutterstock

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε στη χώρα απροσδιόριστος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων για να συμμετάσχουν σε γυμνάσια “προετοιμασίας μάχης” τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη την όξυνση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ουκρανίας.

“Τα επικείμενα γυμνάσια επιχειρησιακής ετοιμότητας και μάχης θα πραγματοποιηθούν λόγω της επιδείνωσης της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης παγκοσμίως, της συνεχούς όξυνσης των εντάσεων στην Ευρώπη, κυρίως στα δυτικά και νότια σύνορα της Λευκορωσίας”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για “μη προγραμματισμένα” κοινά γυμνάσια Λευκορωσίας- Ρωσίας, όμως το εύρος τους, που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν απαιτεί την ανακοίνωση λεπτομερειών, κυρίως στις γειτονικές χώρες, μια αναφορά στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ουκρανία.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια: το πρώτο από τώρα ως τις 9 Φεβρουαρίου στη διάρκεια του οποίου στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αναπτυχθούν σε “περιοχές υπό απειλή” και θα εγγυηθούν την ασφάλεια κρατικών και στρατιωτικών υποδομών και την προστασία του εναέριου χώρου.

Στη συνέχεια, από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν σε πολλές στρατιωτικές βάσεις της Λευκορωσίας γυμνάσια με την ονομασία “Αποφασιστικότητα της ένωσης 2022”, μια αναφορά στη συμμαχία Ρωσίας – Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε ανακοινώσει τα γυμνάσια αυτά χθες Δευτέρα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Εξήγησε ωστόσο ότι αυτά πραγματοποιούνται λόγω της ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, στα σύνορα της χώρας του, καθώς και λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ρώσοι χρήστες του διαδικτύου ανέβασαν χθες πολλά βίντεο με ολόκληρα τραίνα γεμάτα στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα στη δυτική Ρωσία που κατευθύνονταν προς τα σύνορα.

Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται την ώρα που η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους για ενδεχόμενη εισβολή στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ