Ένταση στην Κριμαία: Ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών και τα κατέλαβαν

Ένταση στην Κριμαία: Ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών και τα κατέλαβαν

Ένταση επικράτησε στην Κριμαία όταν πλοία του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών που επιχείρησαν να διασχίσουν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στην περιοχή του Κερτς, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επιβεβαίωσε το περιστατικό και τις καταγγελίες τις ουκρανικής πλευράς, ανακοινώνοντας πως ρωσικά περιπολικά σκάφη συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και ότι έκαναν χρήση όπλων για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν,

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η FSB ανέφερε ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, πρόσθεσε το RIA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρεις ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια. Οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο, ανέφερε η FSB υποστηρίζοντας ότι «τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 της 25ης Νοεμβρίου (...). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα».

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», προσθέτει η ανακοίνωση της FSB.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τις ρωσικές Αρχές πως ουκρανικά πολεμικά πλοία θα πέρναγαν από τον Πορθμό του Κερτς, αλλά παρόλα αυτά άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Οι ουκρανικές Αρχές επισημαίνουν ότι τα τρία σκάφη δεν παραβίαζαν κανένα διεθνή κανονισμό επιχειρώντας να κινηθούν από την Οδησσό στη Μαριούπολη.

Η αιτιολογία που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας είναι ότι η ένταση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εμπόδισε τα τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό πολεμικό συμβούλιο.

ΝΑΤΟ και ΕΕ απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.

Καταδικάζει τη στάση της Ρωσίας ο Γκ. Φερχόφστατ

Ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ καταδίκασε, με ανάρτηση που έκανε στο twitter, τη στάση της Ρωσίας.

«Συμμετέχω κι εγώ στην καταδίκη αυτής της παραβίασης του διεθνούς ναυτικού δικαίου και την επιθετική πράξη από την πλευρά της Ρωσίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να κατονομάσουν αυτόν τον εκφοβισμό» έγραψε.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τα τρία πλοία (δυο κανονιοφόροι και ένα ρυμουλκό) του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας επιχειρούσαν να περάσουν από τη Μαύρη Θάλασσα στο Στενό του Κερτς, με τις ρωσικές αρχές να αναπτύσσουν τα δικά τους πλοία για να σταματήσουν τους «εισβολείς».

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-25 πετούσαν στην περιοχή κοντά στη Γέφυρα της Κριμαίας που εκτείνεται στο Στενό, ενώ ελικόπτερα Ka-52 παρακολουθούσαν τα ουκρανικά πλοία. Από την πλευρά τους τα ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι τα τρία πολεμικά σκάφη του Ουκρανικού Ναυτικού έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βίντεο που κυκλοφόρησε από πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δείχνει να πέφτει εσκεμμένα πάνω στο ουκρανικό πλοίο. 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ έγραψε στο Facebook ότι «ήταν σίγουρος ότι οι δυτικοί που ελέγχουν το καθεστώτος του Κιέβου βρίσκονται πίσω από αυτή την πράξη πρόκλησης».

Σε δηλώσεις τους Ρώσοι πολιτικοί, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο news, είχαν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι ενεργεί με εντολή των δυτικών συμμάχων τους και εσκεμμένα προσπάθησε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.