Ρωσία: Συνελήφθησαν δύο στενές συνεργάτιδες του Ναβάλνι ενόψει των κινητοποιήσεων υπέρ του

Ρωσία: Συνελήφθησαν δύο στενές συνεργάτιδες του Ναβάλνι ενόψει των κινητοποιήσεων υπέρ του

Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δυο στενών συνεργάτιδων του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ενόψει των προγραμματισμέων κινητοποίησεων υπέρ του.

Συγκεκριμένα, η Λιουμποφ Σομπόλ, πολιτικός και διαχειρίστρια του καναλιού YouTube του Ναβάλνι και η Κίρα Γιαρμίς συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μόσχα. «Η αστυνομία είχε σχέδιο παρακολούθησης. Τράβηξε την Σόμπολ από ένα τάξι πριν μπει στο σταθμό του μετρό» δήλωσε. ο δικηγόρος της Βλαντιμίρ Βορονίν μέσω tweet.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σόμπολ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή, αφόού φέρεται σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές να εισέβαλε στο διαμέρισμα του αξιωματικού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Κωνσταντίν Κουντρυάβτσεφ, ο οποίος συμμετείχε στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συνελήφθη και η Γιαρμίς, εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές. 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ χθες, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να μην λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις που σχεδιάζονται αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον  Ναβάλνι, η υγεία του οποιού έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί.

«Κάθε επιθετική ενέργεια από συμμετέχοντες σε δημόσιες συναθροίσεις που δεν έχουν λάβει άδεια, ειδικά απόπειρες πρόκλησης συγκρούσεων με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, θα θεωρείται απειλή προς τη δημόσια ασφάλεια και θα καταστέλλεται άμεσα», ανέφερε το υπουργείο.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων καλεί τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις και να βγουν στις πλατείες και στους δρόμους που οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως τόπους διαδηλώσεων για την ημέρα της διοργάνωσής τους. Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορονοϊό αυξάνεται με τις μαζικές συναθροίσεις», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή 2,5 ετών για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη. Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Ο γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των αρχών της φυλακής, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να του παράσχουν επαρκή ιατρική φροντίδα για έντονους πόνους στο πόδι και την πλάτη.