8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Κάλεσε την Βρετανίδα πρέσβη για τις «προσβλητικές» δηλώσεις

Ρωσία: Κάλεσε την Βρετανίδα πρέσβη για τις «προσβλητικές» δηλώσεις

Η Ρωσία κάλεσε την Πέμπτη την πρέσβη της Βρετανίας στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί έντονα για τις «προσβλητικές» βρετανικές δηλώσεις, που περιλαμβάνουν και τους ισχυρισμούς για ρωσικές απειλές σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι διαμαρτυρήθηκε για τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία είπε στη Βρετανίδα απεσταλμένη, Ντέμπορα Μπρόνερτ, ότι «αντιτίθεται σθεναρά» «στα ανοιχτά προσβλητικά σχόλια των βρετανικών αρχών προς τη Ρωσία, τον ηγέτη της, τους αξιωματούχους της, καθώς και τον ρωσικό λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Μπρόνερτ έλαβε υπόμνημα στο οποίο ανέφερε ότι «η προσβλητική ρητορική από εκπροσώπους των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απαράδεκτη. Στην σύγχρονη κοινωνία, συνηθίζεται να ζητάμε συγγνώμη για τέτοιες δηλώσεις».

Νωρίτερα, Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν γυναίκα δεν θα είχε εισβάλει Ουκρανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να στείλει στρατεύματα στα Φώκλαντ.

«Θέλω απλώς να θυμίσω γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε την Τετάρτη την απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας το «τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας» και χλεύασε τον «φαλλοκρατικό Πούτιν» για τη στάση του σώματός του.

Απαντώντας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τουρκμενιστάν, σήμερα Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να αντικρούσει τη θεωρία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλω απλώς να θυμίσω τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντ. Μια γυναίκα πήρε την απόφαση να ξεκινήσει στρατιωτική δράση. Ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως ακριβής η αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού σε όσα συμβαίνουν σήμερα».

Ο Πούτιν συνέχισε, επικρίνοντας την κίνηση της Βρετανίας, πριν από 40 χρόνια, να απαντήσει στρατιωτικά στην προσπάθεια της Αργεντινής να καταλάβει τα αραιοκατοικημένα βρετανικά νησιά στον νότιο Ατλαντικό.

«Πού είναι τα νησιά Φώκλαντ και πού η Βρετανία;» διερωτήθηκε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Θάτσερ υπαγορεύτηκαν από τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες.

Πηγή: Reuters