7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Ρωσία: Η Novaia Gazeta καταγγέλλει παραγραφή εγκλημάτων για τον φόνο της δημοσιογράφου Πολιτκόφσκαγια

Ρωσία: Η Novaia Gazeta καταγγέλλει παραγραφή εγκλημάτων για τον φόνο της δημοσιογράφου Πολιτκόφσκαγια
AP newsroom

Η ρωσική εφημερίδα Novaia Gazeta, όπου εργαζόταν η Ρωσίδα δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία της, ότι πια παραγράφηκαν τα εγκλήματα αυτών που έδωσαν την εντολή για τον φόνο της.

Η Πολιτκόφσκαγια, που επέκρινε έντονα το Κρεμλίνο κυρίως για τον αιματηρό πόλεμο στην Τσετσενία, αλλά και τον Ραμζάν Καντίροφ, την ηγέτη της δημοκρατίας αυτής, δολοφονήθηκε στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμά της στις 7 Οκτωβρίου 2006, ανήμερα των γενεθλίων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο φόνος που προκάλεσε σοκ

Ο φόνος της προκάλεσε σοκ στη ρωσική και διεθνή κοινή γνώμη, ενώ έχουν εντοπιστεί και καταδικαστεί μόνο οι εκτελεστές της.

«Την Πέμπτη οι εντολείς (του φόνου) επισήμως απαλλάσσονται από τις ποινικές τους ευθύνες», τονίζει η Novaia Gazeta και προσθέτει ότι πλέον σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να πετύχει «να ανοίξει και πάλι η έρευνα για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια μέχρι να αποκαλυφθεί το όνομα αυτού που έδωσε την εντολή».

Σήμερα το απόγευμα η εφημερίδα έχει προγραμματίσει στα γραφεία της τελετή για να τιμήσει τη μνήμη της δημοσιογράφου. Το 2014 πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την οργάνωση και την εκτέλεση ή τη συμμετοχή στον φόνο της Πολιτκόφσκαγια. Τους επιβλήθηκαν βαριές ποινές κάθειρξης.

Ένας εξ αυτών, ο Τσετσένος Λομ- Άλι Γκαϊτουκάγιεφ που οργάνωσε τον φόνο, πέθανε το 2017 στη φυλακή.

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το 2018 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία επειδή «δεν υιοθέτησε τα προσήκοντα ερευνητικά μέτρα ώστε να εντοπιστεί ο ή οι εντολείς του φόνου».

Η Novaia Gazeta, που ιδρύθηκε το 1993, είναι τακτικά στόχος εκφοβισμών και επιθέσεων. Η εφημερίδα έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις του Καντίροφ, πολλοί αντίπαλοι του οποίου έχουν δολοφονηθεί.

Τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα δημοσίευσε πολλές έρευνες για τη δράση ομάδων Ρώσων μισθοφόρων ή και για τις διώξεις των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Τσετσενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ