Ρωσία για ΥΠΕΞ Σλοβακίας: «Ανάξιες λόγου» οι δηλώσεις για το ρωσικό εμβόλιο

Ρωσία για ΥΠΕΞ Σλοβακίας: «Ανάξιες λόγου» οι δηλώσεις για το ρωσικό εμβόλιο

Οι δηλώσεις του Σλοβάκου υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ, ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V είναι μέσο υβριδικού πολέμου, προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δήλωσε δια στόματος της επίσημου εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα ότι «είναι ανάξιες λόγου».

«Οι δηλώσεις αυτές είναι ανάξιες λόγου στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο λόγω της πανδημίας. Οι δηλώσεις αυτές ακούγονται περίεργα, θα έλεγα άγαρμπα, επειδή αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, και όχι να δημιουργούμε νέες με παρόμοιες δηλώσεις».

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι οι αποστολές του ρωσικού εμβολίου στην Σλοβακία άρχισαν μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας. «Δεν είναι λαθρεμπόριο, ούτε παράβαση κάποιων κανόνων, είναι κυβερνητικό αίτημα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Στις 2 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, άσκησε κριτική στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πήγε ο ίδιος προσωπικά στο αεροδρόμιο της πόλης Κόσιτσε για να παραλάβει την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που έφθασε με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Μόσχα. Ο Κόρτσοκ είχε χαρακτηρίσει τότε το ρωσικό εμβόλιο «πολιτικό εργαλείο», το οποίο «διαιρεί του κατοίκους της Σλοβακίας στην χώρα μου, διαιρεί τους κατοίκους των χωρών της Δύσης στο εξωτερικό». Με την βοήθεια αυτού του εργαλείου, συνέχισε ο ίδιος «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται σαν κάτι που αποτυγχάνει».