Ρωσία: «Έχουμε καταστρέψει τα χημικά μας όπλα» - Αβάσιμη η έκκληση των ΗΠΑ

Ρωσία: «Έχουμε καταστρέψει τα χημικά μας όπλα» - Αβάσιμη η έκκληση των ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ως αβάσιμη και παράλογη την έκκληση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία να καταστρέψει τα χημικά της όπλα, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει καταστρέψει τα χημικά της όπλα πριν από πολλά χρόνια συμμορφούμενη προς τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και περιμένει ανάλογα βήματα από τους συνομιλητές της.

«Η Ρωσία ήδη πριν από πολλά χρόνια ανακοίνωσε και πιστοποίησε την καταστροφή ολόκληρου του χημικού οπλοστασίου στο έδαφος της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμιτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι η Ρωσία «έχει εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συγκεκριμένης Σύμβασης». Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία δεν διαθέτει χημικά όπλα». «Μάλιστα περιμένουμε μερικοί από τους συνομιλητές μας τα εφαρμόσουν επίσης τους όρους της συνθήκης», είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες εκείνες που διαθέτουν στο έδαφος τους χημικά όπλα και συνεπώς «υπό το φως της πραγματικότητας αυτής παρόμοιες δηλώσεις στερούνται φυσικά λογικής, είναι αβάσιμες και στην ουσία συνιστούν απόπειρα να καμουφλάρουν την πολιτική του περαιτέρω περιορισμού της Ρωσίας που υιοθετούν».

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι ο λόγος της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία ήταν η χρήση από την Ρωσία χημικών όπλων εναντίον των ίδιων της των πολιτών.