8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Ρωσία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη μπλόγκερ για δυσφήμηση του στρατού

Ρωσία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη μπλόγκερ για δυσφήμηση του στρατού
shutterstock

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα ερήμην τη σύλληψη του Ρώσου μπλόγκερ Μιχαήλ Νάκε, ο οποίος κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος διατηρεί εκτός της Ρωσίας ένα μπλογκ με βίντεο στο YouTube με περισσότερους από 700.000 εγγεγραμμένους, κατηγορείται ότι μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το δικαστήριο του Μπασμάνι στη Μόσχα, το οποίο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Νόμος για το έγκλημα αυτό, για το οποίο μπορεί να επιβληθεί βαριά ποινή φυλάκισης, υιοθετήθηκε στη Ρωσία αφότου ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Βάσει αυτού απαγορεύεται κυρίως η χρήση των όρων πόλεμος ή εισβολή όσον αφορά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ή η διατύπωση κατηγοριών κατά του ρωσικού στρατού για εγκλήματα πολέμου.

Πολλοί επικριτές του Κρεμλίνου, αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου που επικρίνουν την ρωσική επίθεση αποτελούν αντικείμενο διώξεων αυτού του είδους ή έχουν φυλακιστεί, όπως ο αντιπολιτευόμενος Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα ή η καλλιτέχνης Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ