Ρωσία: «Δεν θα εμπλακούμε στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας - Συρίας»

Ρωσία: «Δεν θα εμπλακούμε στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας - Συρίας»

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι τόνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να διακόψει την διακοινοβουλευτική συνεργασία με την Τουρκία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους 

«Το πλαίσιο αυτής της επιχείρησης θα γίνει αντιληπτό τις αμέσως επόμενες ώρες» δήλωσε ο Σλούτσκι και προσέθεσε ότι «όταν κάποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε, το να κλείσουμε απλώς τις πόρτες, σημαίνει ότι παύουμε να υπάρχουμε ως παράγοντας επιρροής σε μια κατάσταση με την οποία δεν συμφωνούμε».

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, εκτιμάται ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρειο Συρία θα διαρκέσει ακόμη μερικές ημέρες και δεν μπορεί να συνεχισθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι σ' ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ήθελε να δείξει στον συνομιλητή του πόσο αποτελεσματική ήταν η επιχείρηση αυτή.