Ριάντ: «Πράξη πολέμου» αν έγινε η επίθεση από το έδαφος του Ιράν

Ριάντ: «Πράξη πολέμου» αν έγινε η επίθεση από το έδαφος του Ιράν

«Πράξη πολέμου» θα θεωρήσει το Ριάντ την επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτή εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αλ Τζουμπέιρ, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή η χώρα του αναζητεί ειρηνική λύση. 

Μιλώντας στο CNN, o Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τόνισε πως «θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ήταν ιρανικής κατασκευής», για να προσθέσει πως αν εξαπέλυσαν επίθεση από το έδαφός τους είναι άλλης τάξης μεγέθους ενέργεια, η οποία «θα θεωρηθεί πράξη πολέμου». 

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλ Τζουμπέρι επισήμανε πως το Ιράν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, «υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης».

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.

 Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου και χθες ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η χώρα του αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σαουδική Αραβία θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο εναντίον των υπευθύνων για την επίθεση στη Saudi Aramco.