RIA: Συνάντηση και συμφωνία Σοϊγκού με Χαφτάρ

RIA: Συνάντηση και συμφωνία Σοϊγκού με Χαφτάρ

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συμφώνησε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ότι η πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη είναι η μόνη λύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου RIA το οποίο επικαλείται πηγή εντός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

«Επεσήμαναν τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για την εκεχειρία και την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης της χώρας», επεσήμανε το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει προσπάθεια για διαπραγματεύσεις μόλις χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως η χθεσινή επίθεση από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ οδήγησαν την πλευρά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ στην αποχώρηση.

Χθες έγινε γνωστό πως ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός βομβάρδισε τουρκικό πλοίο γεμάτο όπλα και πυρομαχικά στο λιμάνι της Τρίπολης. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Πλέον ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ προσπαθεί να πείσει την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Σάρατζ να παραμείνει στη Γενεύη και να συνεχίσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Στρατάρχη Χαφτάρ, ανέφερε μία πηγή.

Εξάλλου, άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Σαλαμέ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

«Ο Σαλαμέ προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα», εξήγησε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας θεωρείται «μια διαμαρτυρία» και όχι απαραιτήτως πλήρης απόσυρση από τις συνομιλίες.