7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

RIA: Πιθανή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο

RIA: Πιθανή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο
shutterstock

Εν μέσω του οξυμένου κλίματος ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, η συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ομολογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ανέφερε σήμερα αξιωματούχος του Κρεμλίνου στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, αναφέρθηκε στο παραπάνω ενδεχόμενο στο πρακτορείο RIA, τονιζόντας ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν για μια σύνοδο κορυφής έγινε θετικά δεκτή και μελετάται.

Σημειώνεται ότι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της προεδρίας Μπάιντεν για μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών υποδομών και επιχειρήσεων.

Κατά τη πρόσφατη επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε ο Μπάιντεν εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία, τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών στην περιοχή της Κριμαίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν «σταθερά» για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα ως απάντηση σε ρωσικές ενέργειες, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει -πέραν των άλλων- και κυρώσεις σε ανώτερα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Συγκεκριμένα έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά 14 νομικών και φυσικών προσώπων «που έλαβαν άμεσα ή έμμεσα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι» βάση του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991).