Reuters: Τι σημαίνουν τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο στην Βρετανία

Reuters: Τι σημαίνουν τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο στην Βρετανία

H αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας συμβούλευσε άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργιών να μην κάνουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 μετά από δύο περιστατικά που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες την πρώτη ημέρα της διάθεσής του.

Τι συνέβη ακριβώς;

Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσαν ότι υπήρξαν δύο αναφορές αναφυλαξίας και μία αναφορά πιθανής αλλεργικής αντίδρασης μετά τους εμβολιασμούς. Η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο λαιμό, αναπνευστικό πρόβλημα και δυσκολία στην κατάποση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Η αναφυλαξία είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, το οποίο η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου περιγράφει ως σοβαρή και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο;

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή είπε ότι όποιος έχει ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊου. Η Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι είχε αποκλείσει άτομα με ιστορικό σημαντικής ανεπιθύμητης αντίδρασης στα εμβόλια ή στα συστατικά του εμβολίου της από δοκιμές τελευταίου σταδίου.

Τι λένε οι γιατροί;

"Για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το εμβόλιο", δήλωσε ο Στίβεν Έβανς, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Ο Πίτερ Οπενσο καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College London, επαίνεσε τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών αλλεργίας απο τις αρχές. "Το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσο σύντομα για αυτές τις δύο αλλεργικές αντιδράσεις και ότι ο ρυθμιστής έχει ενεργήσει σε αυτό για την έκδοση προληπτικών συμβουλών δείχνει ότι το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί καλά", είπε.

Ο Μίτσελ Γκρεισον, διευθυντής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Παιδιών Nationwide στο Οχάιο, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μα μειωθεί το ενδιαφέρον για εμβολιασμό. "Ανησυχώ ότι η είδηση αυτή μπορεί να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν να μην εμβολιαστούν εξαιτίας αυτών που άκουσαν", είπε.

Επηρεάζεται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ;

Ο FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer σήμερα, καθώς έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων, γνωστή ως VRBPAC.

Η άδεια έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι ο FDA θα επιτρέψει σε άτομα "υψηλού κινδύνου" να λάβουν το εμβόλιο καθώς ο οργανισμός θα συνεχίζει να αξιολογεί τα δεδομένα.

Σύμφωνα με προδημοσίευση εγγράφων του οργανισμού σχετικά με το αίτημα της Pfizer, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το εξής "Η FDA έχει αποφασίσει ότι ο παρασκευαστής παρέχει επαρκείς πληροφορίες για να διασφαλίσει την ποιότητα και τη συνέπεια του εμβολίου για την έγκριση του προϊόντος βάσει της EUA".