Reuters: Πιο πιθανή η ακύρωση του Brexit παρά ένα no-deal

Reuters: Πιο πιθανή η ακύρωση του Brexit παρά ένα no-deal

Μεγαλύτερες πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit από το να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της δημοσκόπησης του Reuters, οι οποίοι επανέφεραν τις προσδοκίες τους για το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ έδωσε παράταση στο Brexit μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αποτρέποντας προσωρινά τον κίνδυνο μιας απότομης αναχώρησης της Βρετανίας, την οποία οι επενδυτές και οι νομοθέτες φοβούνται ότι θα πλήξει τις δύο οικονομίες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη μηνιαία έρευνα του Reuters, που πραγματοποιήθηκε στις 12-17 Απριλίου, η μέση πιθανότητα η Βρετανία και η ΕΕ να «χωρίσουν» με άτακτο τρόπο, χωρίς, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία - παρέμειναν σταθερές στο 15% όπως και τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει το Reuters από τον Ιούλιο του 2017 που ξεκίνησε τις έρευνες ενώ μόνο ένας από τους 51 ερωτηθέντες έδωσε πιθανότητα άνω του 50%.

«Εκτός από το γεγονός ότι το no-deal Brexit είναι πλέον λιγότερο πιθανό, το μονοπάτι μπροστά είναι τόσο ασαφές όσο ποτέ. Μια συμφωνία (και ίσως ένα πιο ήπιο Brexit) εξακολουθεί να φαίνεται πιο πιθανό από να μη γίνει καθόλου», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της BNP Paribas.

«Ωστόσο είμαστε πιο επιφυλακτικοί ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».

Αυτό έρχεται σε επαφή με τις απόψεις των περισσότερων οικονομολόγων που ερωτήθηκαν, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου - όπως έχουν δηλώσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Reuters από τα τέλη του 2016.