Reuters: Κοντά σε συμφωνία η Διάσκεψη για την Λιβύη

Reuters: Κοντά σε συμφωνία η Διάσκεψη για την Λιβύη

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters , επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των συμμετεχόντων.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, κατέβαλαν σύμφωνα με το Reuters συντονισμένες προσπάθειες για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης. 

Προσχέδιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας προβλέπει την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη και κατάπαυσης του πυρός.

Από τη μεριά του το γερμανικό πρακτορείο dpa υποστήριξε ότι το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, ανέφερε το dpa.