7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Reuters: ΗΠΑ και Γερμανία κοντά σε συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream ΙΙ

Reuters: ΗΠΑ και Γερμανία κοντά σε συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream ΙΙ
AP Photo/Dmitry Lovetsky, file

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία σχετικά με το πρότζεκτ του ρωσικού αγωγού Nord Stream ΙΙ τις επόμενες ημέρες όπως ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα επικαλούμενο πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα.

Οι δύο πλευρές φέρονται να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα αποτρέψει την επανάληψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Nord Stream ΙΙ AG, της μητρικής εταιρείας του αγωγού και του Διευθύνοντος Συμβούλου Ματίας Βάρνινγκ, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι λεπτομέρειες δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές για την εξασφάλιση αυξημένων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας για την αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από τον νέο αγωγό, ο οποίος θα φέρει φυσικό αέριο από την Αρκτική στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Ντέρεκ Τσολέτ, ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας στο Κίεβο την Τρίτη και την Τετάρτη για να ενισχύσει τη στρατηγική αξία των σχέσεων των δυο πλευρών, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ο τελευταίος δήλωσε ότι επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του αναφορικά με τον αγωγό, που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται ο Λευκός Οίκος, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Μπάιντεν είπε ότι εκείνος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν πως η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκφοβίσει τους γείτονές της.

«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Ρωσία έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του Nord Stream ΙΙ και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής στη Γερμανία.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μία χώρα διαμετακόμισης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ολοκληρωθεί.