7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Renew Europe για Πολωνία: Ζητάει την επείγουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άμεση παρέμβαση της Κομισιόν

Renew Europe για Πολωνία: Ζητάει την επείγουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άμεση παρέμβαση της Κομισιόν
Twitter

Τη «βαθιά ανησυχία» της εκφράζει η ευρωομάδα του κόμματος Renew Europe (Ανανεώστε την Ευρώπη) για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απορρίψει την πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζητάει επείγουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωομάδα Renew Europe που αριθμεί 108 ευρωβουλευτές, «η συνεχιζόμενη απαξίωση των θεμελιωδών αξιών και κανόνων της ΕΕ από την πολωνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθεναρή δράση. Η ομάδα μας έχει ζητήσει να προστεθούν στην ατζέντα της ολομέλειας του Οκτωβρίου του ΕΚ μια επείγουσα συζήτηση και απόφαση για το κράτος δικαίου στην Πολωνία καθώς και για την υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Επιπροσθέτως, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έρθει στο ΕΚ και να εξηγήσει τι δράσεις θα αναλάβει για να υπερασπίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Αν η πολωνική κυβέρνηση θέλει η Πολωνία να παραμείνει στην ΕΕ πρέπει να παίζει με κανόνες. Η απαξίωση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αρχών είναι απαράδεκτη. Οι πολωνικές αρχές πρέπει να μας πουν καθαρά αν η Πολωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για σεβασμό της συνθήκης ένταξης που υπέγραψε τον Απρίλιο του 2003. Διαφορετικά θα υποστούν όλες τις συνέπειες. Ως θεματοφύλακας των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άλλη επιλογή από την εκκίνηση των νόμιμων διαδικασιών. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρέπει να έρθει στο ΕΚ και να εξηγήσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Renew Europe Μαλίκ Αζμάνι (Ολλανδία).

Επίσης, ο έτερος αντιπρόεδρος του Renew Europe Μίχαλ Σιμέτσκα (Σλοβακία) πρόσθεσε ότι «η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ένα “αιχμάλωτο” δικαστήριο υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση άμεσα και χωρίς περιστροφές».

Ορμπάν: Στηρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Γαλλία - Γερμανία: Η Πολωνία έχει νομική και ηθική υποχρέωση να τηρεί πλήρως τους κανόνες της ΕΕ

DW: Μετά το Brexit και η Πολωνία εκτός ΕΕ;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ