Ρ. Ερντογάν για «κίτρινα γιλέκα»: Οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων κλείνουν τα μάτια

Ρ. Ερντογάν για «κίτρινα γιλέκα»: Οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων κλείνουν τα μάτια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων ότι κλείνουν τα μάτια στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ενώ είναι αντιθέτως έτοιμοι να επικρίνουν την Άγκυρα.

Αυτή η νέα δήλωση του Ερντογάν γίνεται την επομένη των επικρίσεων που του απηύθυνε η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν, η οποία τον κατηγόρησε για «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας αφού ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε το Σάββατο τη λύπη του για «τη δυσανάλογη βία» που άσκησαν οι γαλλικές δυνάμεις της τάξης εναντίον των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

«Αυτοί που υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ.: το 2013) έγιναν τυφλοί, κουφοί και μουγγοί απέναντι σ'' αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Οι τουρκικές αρχές είχαν δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη Δύση και τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μετά τη βίαιη καταστολή των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της άνοιξης του 2013, των λεγόμενων διαδηλώσεων του Γκεζί.

«Κινητοποιήσατε τον κόσμο στη διάρκεια των γεγονότων του Γκεζί. Γιατί; Διότι εδώ είναι η Τουρκία; Άντε τώρα, μιλήστε και γι'' αυτά με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του κόμματός του στην Άγκυρα.

Μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του Ερντογάν να περιγράφουν τα «κίτρινα γιλέκα» ως την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών, η γαλλίδα υπουργός Ανιές Μπιζέν δήλωσε: «Γίνομαι εκτός εαυτού όταν ακούω αυτούς τους ακραίους πολιτικούς που επωφελούνται από την κατάσταση αντί να ελπίζουν στον κατευνασμό. (...) Πρόκειται για ανάμιξη, είναι άνθρωποι που επωφελούνται από μια κατάσταση για να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική που είναι κατά του κλίματος, ολοκληρωτική», τόνισε μιλώντας στο δίκτυο LCI.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ