Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια απειλεί τα μακροβιότερα δέντρα στη Γη

Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια απειλεί τα μακροβιότερα δέντρα στη Γη

Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια απειλεί το μεγαλύτερο άλσος με τις γιγάντιες σεκόγιες, τα αρχαιότερα δέντρα στη Γη, στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι. Σύμφωνα με το BBC, υπολογίζεται ότι η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής 1.591 στρέμματα.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε δύσβατες περιοχές, προκειμένου να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δέντρα κοκκινόξυλου στον κόσμο.

Οι κάτοικοι και οι κατασκηνωτές έχουν εκκενώσει την περιοχή όπου ο καπνός είναι πολύ πυκνός.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 7 Ιουλίου, απειλεί τουλάχιστον 500 γιγάντιες σεκόγιες στο Άλσος Μαριπόζα, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου γίγαντα Γκρίζλυ που πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται ακόμη. Οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι οι θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι γιγάντιες σεκόγιες

Οι γιγάντιες σεκόγια είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο έχει ύψος 83 μέτρα (275 πόδια) και διάμετρο πάνω από 11 μέτρα (36 πόδια) στη βάση. Η εξαιρετική μακροζωία τους - μπορούν να ζήσουν περίπου 3.000 χρόνια - τους καθιστά επίσης μεταξύ των παλαιότερων ζωντανών όντων στη Γη.

Το Άλσος Μαριπόζα κατέχει μια ιστορική θέση στην αμερικανική ιστορία ως η πρώτη γραφική φυσική περιοχή που προστατεύεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «δημόσια χρήση, θέρετρο και αναψυχή». Η νομοθεσία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Λίνκολν το 1864.

Πέρυσι, χιλιάδες γιγάντιες σεκόγιες καταστράφηκαν από δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερες από 35.000 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ.