Πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Microsoft για την Tik Tok

Πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Microsoft για την Tik Tok

Ο κολοσσός του software υπολογιστών Microsoft επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο για να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής Tik Tok στις ΗΠΑ. 

Ο επικεφαλής της Microsoft Νατγια Ναντέλα μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή ώστε να συντονιστούν κατά κάποιο τρόπο οι ενέργειες των δύο πλευρών, αφού μέχρι πρότινος δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο Λευκός Οίκος ήθελε την εξαγορά ή την πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής.

Αυτό γιατί την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπέγραφε διάταγμα,  με το οποίο θα απαγόρευε τη λειτουργία της κινεζικά ελεγχόμενης TikTok στις ΗΠΑ, επικαλούμενος ανησυχίες για τη συγκέντρωση δεδομένων από την δημοφιλή εφαρμογή βίντεο και μουσικής. 

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι έχει την εξουσία να απαγορεύσει την χρήση στις ΗΠΑ της εφαρμογής, που ανήκει στην κινεζική ByteDance. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση παρέμβασης ήταν το 2018, όταν με διάταγμα έδωσε τέλος στα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm σε μία συμφωνία, που θα ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική όλων των εποχών. 

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η Microsoft πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Ο αξιωματούχος της Microsoft δήλωσε ότι ο σκοπός της εταιρείας είναι να "καθησυχάσει τον Λευκό Οίκο" και να εξασφαλίσει ότι "τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών θα είναι στο εξής απόλυτα προστατευμένα".

Το "θολό τοπίο" σχετικά με την πώληση της εφαρμογής στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί λόγω των διαφορετικών απόψεων των Αμερικανών αξιωματούχων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, o Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Μνούσιν τάσσονται υπέρ της πώλησης της Tik Tok στη Microsoft. Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, Πίτερ Ναβάρο θεωρεί ότι η πώληση της Tik Tok δεν θα λύσει το θέμα, προκαλώντας σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εδώ και καιρό ο Λευκός Οίκος αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εκφράσει ανοικτά τους φόβους τους για την δημοφιλή εφαρμογή την οποία χρησιμοποιούν εκατομμύρια νέοι στις ΗΠΑ.

Τις απόψεις της κυβέρνησης συμμερίζονται και Αμερικανοί βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων χρηστών του TikTok, λέγοντας ότι έχουν θορυβηθεί από τους κινεζικούς νόμους που απαιτούν από τις εγχώριες εταιρείες "να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τη διαχείριση πληροφοριών που ελέγχεται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα".

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα. Έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με το Instagram, αφού η εναλλαγή στα βίντεο γίνεται με ένα σκρολάρισμα πάνω και κάτω και όχι προς τα αριστερά και δεξιά, όπως στα πιο "παραδοσιακά" κοινωνικά δίκτυα.