«Πυρά» Νταβούτογλου σε Ερντογάν για την συμμαχία του με τους εθνικιστές

«Πυρά» Νταβούτογλου σε Ερντογάν για την συμμαχία του με τους εθνικιστές

Σφοδρή κριτική στην πολιτική του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP και στη συμμαχία με τους εθνικιστές άσκησε σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός και στενος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πρώτη του δημόσια καταγγελία από τότε που αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, πριν από τρία χρόνια, ο Νταβούτογλου απέδωσε στις αλλαγές της πολιτικής και στην συμμαχία με τους εθνικιστές τις χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος AKP στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας, τόσο σε αριθμό ψηφοφόρων όσο και όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου σε γραπτή ανακοίνωση.

Ο Νταβούτογλου χρημάτισε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν έλθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, επέκρινε την οικονομική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και την ζημιά που η πολιτική του έχει κάνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τους θεσμούς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συχνά φήμες ότι πρώην κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ (του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή), θα προχωρήσουν σε νέα πολιτική κίνηση. Μεταξύ των στελεχών αυτών είναι ο Αλί Μπαμπακάν, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και ο Νταβούτογλου, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν η αποστασιοποιήθηκαν μετά από διαφωνίες τους με τον Ερντογάν.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού  δεν γίνεται λόγος για τέτοια προοπτική.

Αντίθετα, ο Νταβούτογλου αναδεικνύει την ανάγκη για εκ των έσω μεταρρυθμίσεις. «Καλώ τα στελέχη του κόμματός μας και τα αρμόδια όργανα να αναλύσουν αυτά τα θέματα και το μελλοντικό μας όραμα με ευαισθησία και ψυχραιμία», γράφει στο κείμενό του.

Με πληροφορίες από Reuters