Ψήφος δυσπιστίας στη Μέι αν δεν παραιτηθεί

Ψήφος δυσπιστίας στη Μέι αν δεν παραιτηθεί

Αποφασισμένη ακόμα και να αλλάξει τους κανόνες, θέτοντας θέμα αρχηγίας, είναι η Επιτροπή 1922, το ανώτατο κομματικό όργανο της Βρετανίας, παρά το δημοσίευμα των «Times», ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την παραίτησή της.

Συγκεκριμένα, ο Σερ Τζέφρι Κλίφτον Μπράουν, ταμίας της Επιτροπής δήλωσε ότι «η Μέι πρέπει να παραιτηθεί αύριο, αν δεν το κάνει τότε μπορεί να αλλάξουμε τους κανόνες για την ψήφο εμπιστοσύνης».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό των Συντηρητικών δεν μπορεί να τεθεί θέμα αρχηγίας στο κόμμα σε διάστημα μικρότερο το ενός έτους από την προηγούμενη διαδικασία. Η Μέι κατάφερε τον περασμένο Δεκέμβριο να υπερκεράσει το εμπόδιο αυτό.

Ούτως ή άλλως αύριο η Μέι αναμένεται να έχει μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Μπρέιντι της Επιτροπής 1922, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κατά τις οποίες αναμένεται ταπεινωτική ήττα.

«Ο Μπρέιντι υπονόησε ότι αναμένει την παραίτησή της. Όλοι περιμένουμε την παραίτησή της. Ελπίζουμε απλώς να το κάνει προτού το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του (για διακοπές)», δήλωσε Βρετανός βουλευτής στην «Guardian»

Την ίδια ώρα βέβαια ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ δηλώνει ότι η Μέι θα είναι πρωθυπουργός όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί την χώρα στις 3 Ιουνίου.

Mε αφορμή τα παραπάνω πληθαίνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει τελικά προς ψήφιση την «νέα» συμφωνία για το Brexit που εν πολλοίς αντιμετωπίστηκε ως αναδιατύπωση των προηγούμενων δεσμεύσεων – ήταν ξεκάθαρο ότι είχε αποτύχει να κερδίσει τους Εργατικούς, έστω και αν έδωσε την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο ζητούσε το Εργατικό Κόμμα κατά τις διακομματικές συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης:

- Ζ.Κλοντ Γιουνκέρ: «Πιθανή» νέα παράταση στο Brexit