Πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία

Πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία

Ο πρώτος θάνατος από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον, στην Βρετανία, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η ιδέα πως πρόκειται για μια ήπια εκδοχή του ιού πρέπει να επανεξεταστεί και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί. 

«Δυστυχώς ναι, η Όμικρον οδηγεί σε νοσηλεία και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε με τη νέα μετάλλαξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο της περιοχής Πάντινγκτον. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον απόλυτο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται στον πληθυσμό», πρόσθεσε σύμφωνα με το Sky News.

Η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον έρχεται αφού ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε νωρίτερα στο Sky News ότι «περίπου 10 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο στη Βρετανία με τη νέα παραλλαγή Όμικρον».

Την Κυριακή, η Βρετανία επιβεβαίωσε 1.239 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον - η υψηλότερη ημερήσια άνοδος και σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε το Σάββατο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής ανέρχεται πλέον σε 3.137.

Ήδη χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κήρυξε «έκτακτη ανάγκη» λόγο Όμικρον και γνωστοποίησε πως θα προσφέρονται ενισχυτικά εμβόλια από αυτή την εβδομάδα σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό από 18 ετών και άνω.

Μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκλείσει την εισαγωγή περαιτέρω περιορισμών για τον κορονοϊό ενόψει των Χριστουγέννων καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία.

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρακολουθούμε πού πηγαίνει η πανδημία και παίρνουμε ό,τι απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Πιστεύουμε ότι τα βήματα που κάνουμε - το Σχέδιο Β, σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά φιλόδοξη επιτάχυνση της εκστρατείας ενίσχυσης του εμβολιασμού, με μια δόση σε κάθε ενήλικα μέχρι το τέλος του έτους - πιστεύουμε ότι είναι η σωστή προσέγγιση».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι η Όμικρον αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού στο Λονδίνο και «αύριο θα είναι η πλειοψηφία των κρουσμάτων» στην πρωτεύουσα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιστότοπος του NHS, του Εθνικού Συστήματος της Αγγλίας κατέρρευσε επανειλημμένα το πρωί της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου ασθενή με την παραλλαγή Όμικρον από τον Βρετανό πρωθυπουργό.