7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Eυρωπαϊκή Ένωση: Πρόθυμη για παράταση τριών μηνών υπό προϋποθέσεις στην AstraZeneca

Πρόθυμη για παράταση τριών μηνών υπό προϋποθέσεις στην AstraZeneca
Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να δεχθεί την εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου της με την φαρμακευτική AstraZeneca μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, υπό τον όρο ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα δικηγόρος που εκπροσωπεί την ΕΕ ενώπιον βελγικού δικαστηρίου κατά την έναρξη διαδικασίας δεύτερης αγωγής κατά της εταιρείας για την καθυστέρηση στις παραδόσεις.

Αξιωματούχοι με γνώση του θέματος σημείωσαν ότι η αγωγή είναι περισσότερο διαδικαστική και έρχεται μετά την πρώτη προσφυγή κατά της εταιρείας που είχε γίνει τον Απρίλιο, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την Ε.Ε. ώστε να αναζητήσει πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους 1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της AstraZeneca.

Ο συνήγορος της AstraZeneca διαμαρτυρήθηκε για την εκκίνηση από την Κομισιόν και δεύτερης αγωγής με το δεδομένο ότι μόλις έχει εκκινήσει η πρώτη.

Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει παρά 50 εκατομμύρια.

Ο συνήγορος της ΕΕ δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο ότι η Ενωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο δικηγόρος της AstraZeneca είπε στο δικαστήριο πως «ευελπιστεί» η εταιρεία να διαθέσει 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Πηγή: Reuters