Προθεσμία 72 ωρών στην πρέσβειρα της ΕΕ να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα
Ν. Μαδούρο

Προθεσμία 72 ωρών στην πρέσβειρα της ΕΕ να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως διέταξε την αποχώρηση της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ από τη χώρα, μέσα σε 72 ώρες, στον απόηχο κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας. 

«Αποφάσισα να δώσω στην πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 72 ώρες για να φύγει από τη χώρα. [...] Αρκετά με τον ευρωπαϊκό αποικιοκρατισμό απέναντι στη Βενεζουέλα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επιτραπεί στους διπλωμάτες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η εντολή του Μαδούρο έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ε.Ε.  κατά 11 αξιωματούχων της Βενεζουέλας μεταξύ των οποίων και του Λούις Παρά ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης. 

Αυτοί στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση Μαδούρο, αλλά όχι από τα μέλη της Συνέλευσης, που επέλεξαν εκ νέου τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως επικεφαλής του νομοθετικού σώματος τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και, μέχρι στιγμής, 36 αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που συνδέονται με την κυβέρνηση Μαδούρο, αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ε.Ε., τα 11 άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις «είναι ιδιαιτέρως υπεύθυνα για τη δράση κατά της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της βουλευτικής ασυλίας πολλών από τα μέλη της», ανέφερε το Reuters.

Ακόμα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατηγόρησε τα συγκεκριμένα άτομα ότι «δημιούργησαν εμπόδια στην πολιτική και δημοκρατική λύση της κρίσης στη Βενεζουέλα»