Πρόταση των Πολιτών στον Π. Σάντσεθ για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Πρόταση των Πολιτών στον Π. Σάντσεθ για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Την ώρα που o βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ' άρχισε να δέχεται σήμερα τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής στις κάλπες για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, το κόμμα των Πολιτών του Άλμπερτ Ριβέρα κατάθεσε πρόταση για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, οι Πολίτες προσέφεραν στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ένα πακέτο προτάσεων υπό όρους προκειμένου να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό το PSOE. Αυτές περιλαμβάνουν το ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου, να μην συγκυβερνήσουν στη Ναβάρρα οι Σοσιαλιστές με το ακροαριστερό Bildu και διαβούλευση για το θέμα της Καταλονίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντεθ, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως με 123 βουλευτές σε σύνολο 350 δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και χρειάζεται τη στήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς ο Ιγκλέσιας απαιτεί το κόμμα του να λάβει υπουργικές θέσεις, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει, προτείνοντας απλώς τη διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Τον Ιούλιο ο Σοσιαλιστής δέχθηκε να περιλάβει το Podemos στην κυβέρνηση, όμως το κόμμα αυτό είχε εκτιμήσει ότι οι υπουργικοί θώκοι που του προσφέρθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

AP Photo/Manu Fernandez