Πρόταση Ρεπουμπλικάνων για στήριξη της οικονομίας με $1 τρισ.

Πρόταση Ρεπουμπλικάνων για στήριξη της οικονομίας με $1 τρισ.

Την αναμενόμενη πρόταση τους για την στήριξη της οικονομίας κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας τονίζοντας, ωστόσο, ότι το πακέτο που δεν θα υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει επιταγές 1.200 δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση θα επιμηκύνει το ομοσπονδιακό μορατόριουμ για έξωση καταστηματαρχών. Το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων εμπεριέχει και μεριμνά για την στήριξη των σχολείων της χώρα ύψους 100 δις δολαρίων. Η αναπλήρωση του μισθού θα φτάνει μέχρι και το 70%.

Σημειώνεται ότι για αρκετό καιρό το πακέτο έχει αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους των ίδιων των Ρεπουμπλικανών κυρίως λόγω της επέκτασης ή μη του επιδόματος ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα. Οι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας υποστηρίζουν πως το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποθαρρύνει τους ανέργους από την αναζήτηση εργασίας.

Το εν λόγω επίδομα βάση του σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων θα δίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν θα υπερβαίνει τα 200 δολάρια.

Ωστόσο η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί μόνο τη βάση των επερχόμενων δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι το Μάιο είχαν περάσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη οι επικεφαλής τους σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων Τσακ Σουμερ και Νάνσι Πελοζι έχουν απορρίψει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων θεωρώντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Στις προτάσεις τους οι Δημοκρατικοί περιλαμβάνουν την παράταση παροχής του επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα έως και τον Ιανουάριο έναντι του Ιουλίου, που ισχύει σήμερα, καθώς και τη θέσπιση ειδικού ταμείου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών σε επαγγελματίες ζωτικών κλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν κονδύλια σχεδόν 1 τρισ. δολ. με αποδέκτες πολιτειακές, τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.