Πρόστιμο 5,13 εκατ. ευρώ στη Fitch από την ΕΕ

Πρόστιμο 5,13 εκατ. ευρώ στη Fitch από την ΕΕ

Στην επιβολή προστίμου ύψους 5,13 εκατ. ευρώ προχώρησε το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οίκο αξιολόγησης Fitch για την παραβίαση κανόνων που σχετίζονται με την σύγκρουση συμφερόντων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου 2013 και Απριλίου 2018, το 20% των θυγατρικών της Fitch στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία ανήκαν έμμεσα σε ένα φυσικό πρόσωπο μιας νομικής οντότητας στη Γαλλία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, ο μέτοχος, τον οποίος η ESMA αποφάσισε να μην κατονομάσει, κατείχε θέση στα διοικητικά συμβούλια τριών εταιρειών, που ο οίκος αξιολογεί. 

Σημειώνεται, ότι το ποσό των 5,13 εκατ. ευρώ που θα επιβληθεί ως πρόστιμο αποτελεί το υψηλότερο που καταβληθεί ποτέ σε τέτοιου είδους περίπτωση.

Από την πλευρά της, η Fitch υπογραμμίζει ότι σε καμία από τις περιπτώσεις δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο οι αξιολογήσεις της και προσθέτει ότι η ερμηνεία των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την ταυτότητα των μετόχων έγινε καλή τη πίστει.