Πρόσκληση του βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας στον εμίρη του Κατάρ για τη Σύνοδο Κορυφής του GCC 

Πρόσκληση του βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας στον εμίρη του Κατάρ για τη Σύνοδο Κορυφής του GCC 

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι παρέλαβε γραπτή πρόσκληση από τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν να παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που θα διεξαχθεί στο Ριάντ στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόσκληση, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του υπό τη Σαουδική Αραβία.

Το Κατάρ είδε να κλείνουν τα χερσαία σύνορά του, την αεροπορική του εταιρεία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο των γειτονικών χωρών και τους πολίτες του να απελαύνονται από τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του.

Στις 5 Ιουνίου 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» και ότι πρόσκειται στο σιιτικό Ιράν, βασικό περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ. Η Ντόχα αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η διαμάχη αυτή έθεσε εν αμφιβόλω ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1981 και συγκεντρώνει τις έξι μοναρχίες της.

Στην περσινή σύνοδο του GCC, που διεξήχθη στο Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν έστειλαν υπουργούς, είτε αναπληρωτές πρωθυπουργούς, αντί για αρχηγούς κρατών.

Η πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ντόχας ότι θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ