Προσφυγή Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την ποινικοποίηση της παροχής ασύλου

Προσφυγή Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την ποινικοποίηση της παροχής ασύλου

Την απόφαση να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιιτροπή, εξαιτίας της νομοθεσίας της με την ονομασία “Stop Soros”, η οποία καθιστά ποινικό αδίκημα την προσφορά βοήθειας στους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν θεωρεί ότι έπειτα από δύο προειδοποιήσεις «η πλειονότητα των ανησυχιών που διατυπώθηκαν δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη».

Βάσει της ουγγρικής νομοθεσίας εργαζόμενοι και ακτιβιστές που βοηθούν οποιονδήποτε θέλει να υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου μπορούν να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης. Η Βουδαπέστη τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο πατάσσει την παράτυπη μετανάστευση.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη νομοθεσία αυτή η Ουγγαρία «περιορίζει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να επικοινωνούν με εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και να δέχονται βοήθεια από αυτές».

Από την άλλη οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν «τον παράνομο περιορισμό του δικαιώματος στην παροχή ασύλου».

Βάσει της νομοθεσίας όποιος βοηθά μετανάστες που δεν προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν και εισέρχονται παράτυπα στην Ουγγαρία χωρίς να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε έναν χρόνο φυλάκιση.

Η Διεθνής Αμνηστία, μία από τις πολλές οργανώσεις που εργάζεται με μετανάστες στην Ουγγαρία, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν.

«Η σημερινή απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η εκστρατεία εκφοβισμού των ουγγρικών αρχών εναντίον όσων αμφισβητούν τις ξενοφοβικές πολιτικές και τους νόμους τους δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε η Ιβ Γκέντι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία επί παραβάση εναντίον της Ουγγαρίας αυτή τη φορά για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα τράνζιτ στη μεθόριο της χώρας όπου κρατούνται μετανάστες, απευθύνοντάς της μία πρώτη προειδοποίηση.

«Η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι συνθήκες κράτησης στις ουγγρικές ζώνες τράνζιτ, κυρίως η άρνηση για την παροχή σίτισης, δεν συνάδει με τους προκαθορισμένους όρους» που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Βουδαπέστη έχει περιθώριο ένα μήνα να απαντήσει, μειωμένο χρονικό διάστημα «με δεδομένη την επιτακτικότατα της κατάστασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ