Προσφυγή από τον Τ. Ερντογάν κατά των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Προσφυγή από τον Τ. Ερντογάν κατά των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων και στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, έγινε γνωστό σήμερα από τον επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία, αφού σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κι ανεπίσημα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε με μικρή διαφορά.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός του του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι χθες πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Μέχρι τις 15.00 σήμερα, καταθέσαμε όλες τις προσφυγές μας στα περιφερειακά εκλογικά συμβούλια» δήλωσε ο Μπαϊράμ Σενοτζάκ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανέμιζε τα πρακτικά που κρατούσε, στα οποία, όπως υποστήριζε, είναι ορατές οι παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

«Εντοπίσαμε παρατυπίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχή των δίκαιων εκλογών» υπογράμμισε.

«Όποιοι αξιωματούχοι κι αν το έκαναν αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, θα ακολουθήσουμε στενά τα αναγκαία νομικά βήματα…» επισήμανε επίσης.

Ο Σενοτζάκ είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις «εξωφρενικών διαφορών» μεταξύ του πραγματικού αριθμού των ψήφων που έλαβε ο υποψήφιος του AKP και της καταμέτρησης που διαβιβάστηκε στις εκλογικές αρχές από τα εκλογικά κέντρα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε σήμερα ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ικρέμ Ιμάμογλου, στην Κωνσταντινούπολη επικράτησε στην αναμέτρηση, σύμφωνα με τα προσωρινά κι ανεπίσημα αποτελέσματα, συγκεντρώνοντας το 48,79% των ψήφων.

Ο αντίπαλός του του AKP τον ακολουθεί με ποσοστό 48,52% των ψήφων, σύμφωνα με το αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolu.

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί με ντροπή αυτή τη στιγμή. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη μεγάλη πόλη της Κωνσταντινούπολης. Αφήστε το να πάει και συγχαρείτε μας με εντιμότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Ιμάμογλου.

Αργότερα, ο Ιμάμογλου κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ενώ θα συναντηθεί και με τον Μανσούρ Γιαβάς, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του CHP στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα ο Γιαβάς εξασφάλισε το 50,9% των ψήφων, νικώντας τον αντίπαλό του του AKP και πρώην υπουργό Μεχμέτ Οζασεκί, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Το ΑΚΡ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ενστάσεις και για τα αποτελέσματα στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP