Προς νέο αδιέξοδο στην Ισπανία

Προς νέο αδιέξοδο στην Ισπανία

Οι Σοσιαλιστές δείχνουν να κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σήμερα στην Ισπανία, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, διπλασιάζοντας τις έδρες του, από τις 24 στις 56-59, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE.

Σύμφωνα με την εταιρεία GAD3 το Σοσιαλιστικό κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει 114-119 έδρες, λιγότερες από τις 123 που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κι απέχοντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox εξασφαλίζει 56-59 έδρες, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.

Οι Unidas Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου και οι Ciudadanos 14-15 έδρες, με μεγάλη πτώση από τις 57 των εκλογών του Απριλίου.

Ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 56,86%, σε πτώση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Φαίνεται λοιπόν ότι επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι σε αυτές τις εκλογές ούτε η συνεργασία με το μπλοκ της αριστεράς (Podemos, PSOE, Mas Pais), αλλά ούτε και το μπλοκ της δεξιάς (PP, Ciudadanos, Vox) εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Η λύση της τελευταίας στιγμής μπορεί να προκύψει από την αποχή του Λαϊκού Κόμματος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

AP Photo/Emilio Morenatti