Προς νέες εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ

Προς νέες εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ

Θετικά απάντησε η Κινεζική πλευρά στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για νέο κύκλο εμπορικών συνομιλιών. Ειδικότερα, το Dow Jones ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Μνούτσιν, έστειλαν πρόσκληση σε Κινέζους αξιωματούχους και πρότειναν συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν θέματα του εμπορίου. Εξάλλου, ο Λάρι Κάντλοου, που είναι επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο δίκτυο Fox Business ότι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απέστειλε πρόσκληση σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλλει δασμούς ύψους  267 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα "αν το θέλει", πέραν των δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων που βρίσκονται υπό εξέταση. 

Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την πρόσκληση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα χαιρετίζει την πρόσκληση και ότι οι δύο χώρες συζητούν τις λεπτομέρειες.

Μια συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που απειλεί να πλήξει το σύνολο του εμπορίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να αυξήσει το κόστος για εταιρίες και καταναλωτές.

Ως σήμερα, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβάλλει εκατέρωθεν δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα αγαθά. 

 AP Photo