Πρώην συνεργάτης του Τσάβες δήλωσε ενοχή για ξέπλυμα χρήματος ύψους 1 δισ. δολάρια

Πρώην συνεργάτης του Τσάβες δήλωσε ενοχή για ξέπλυμα χρήματος ύψους 1 δισ. δολάρια

Στενός συνεργάτης του τέως προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες δήλωσε ένοχος για υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που φτάνουν το ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ο Αλεχάντρο Αντράντε ο οποίος ήταν πρόεδρος  Εθνικού Ταμείου της Βενεζουέλας (ONT) μεταξύ 2007 και 2010 και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Οικονομικής Ανάπτυξης, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Φλόριντα. 

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας άλλος πολίτης της Βενεζουέλας, ο  Γκαμπριέλ Χιμένεζ Αράι,  πρώην ιδιοκτήτης  Banco Peravia της Δομινικανής Δημοκρατίας, δήλωσε ένοχος για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων στις 20 Μαρτίου.

Οι υποθέσεις των Αντράντε και Χιμένεζ είναι μέρος μια ευρύτερης υπόθεσης που αφορά τον τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Globovision, Ραούλ Γκορίν Μπελισάριο. Ο Γκορίν ζει στο Μαϊάμι φέρεται να έχει παραβιάσει τον νόμο  περί διεφθαρμένων πρακτικών από αλλοδαπούς (FCPA), καθώς και με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκορίν φέρεται πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε μίζες σε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του Αντράντε, για να εξασφαλίσει το δικαίωμα διεξαγωγής συναλλαγών σε συνάλλαγμα με ευνοϊκούς όρους για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Οι ανακριτές ανακοίνωσαν ότι ο Γκορίν συνεργάστηκε με τον Χιμένεζ για να εξαγοράσει τη Banco Peravia προκειμένου να ξεπλύνει τις μίζες  που καταβάλλονταν σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας.

AP Photo