Πρώην διοικητής Χονγκ Κονγκ: Ο νέος νόμος αποτρέπει τους ξένους εισβολείς

Πρώην διοικητής Χονγκ Κονγκ: Ο νέος νόμος αποτρέπει τους ξένους εισβολείς

Ο Τανγκ Τσι Χούα ο πρώτος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μετά την βρετανική κυριαρχία υποστήριξε ότι ο νέος νόμος που προωθεί το Πεκίνο στην ημιαυτόνομη επικράτεια αποτελεί ασπίδα κατά την ξένων "εισβολέων".

O Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι ο νόμος που θα εισαχθεί στο συνταγματικό έγγραφο του Χόνγκ Κονγκ, γνωστό ως Βασικό Νόμο αποτελεί ανάχωμα απέναντι σε ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται την πόλη, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα "παράδεισο κατασκόπων".

Ο Τανγκ είναι μόνος κυβερνήτης του στην πρόσφατη ιστορία του Χονγκ Κονγκ που δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του καθώς παραιτήθηκε το 2005 με αφορμή τις διαδηλώσεις για ένα ανάλογο νομοσχέδιο ασφαλείας και το χειρισμό του στη κρίση του ιού SARS.

Το Πεκίνο προωθεί έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια που ισχύει στο εσωτερικό της κινεζικής επικρατείας προκειμένου να ενσωματωθεί και να εφαρμοστεί στο Χόνγκ Κονγκ το οποίο μέχρι σήμερα είχε διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης και νόμους.

Ουσιαστικά η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να επιβάλλει τους νόμους που ισχύουν στην δική της επικρατεία για να αποκλειστεί κάθε μορφή αντιπολίτευσης και διαφορετικής άποψης στο συνταγματικό έγγραφο του Χονγκ Κονγκ το οποίο είναι γνωστό ως "Βασικός Νόμος".

Η περιοχή αυτή είναι επίσημα υπό την κυριαρχία του Πεκίνου, αλλά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ονομάζεται "μία χώρα, δύο συστήματα", έχει διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης. Βάσει της αρχής αυτής, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, όπως αυτή της ελευθερία του τύπου, της έκφρασης και άλλων που ισχύουν στις δυτικές κοινωνίες.