Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Άγκυρα: Κυρώσεις αν δεν παραιτηθείτε των S-400

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Άγκυρα: Κυρώσεις αν δεν παραιτηθείτε των S-400

Έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία είναι οι ΗΠΑ «σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον», εάν η ίδια δεν παραιτηθεί από τα ρωσικά αντιβαλλιστικά συστήματα S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, διαψεύδοντας ουσιαστικά σημερινή περί του αντιθέτου δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Αμερικανός πρεσβευτής μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε δημοσιογράφους ανέφερε πως «Εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα των S-400 ακόμη και αν υποστηρίξουμε τον ρόλο της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την Λιβύη, όπου αντιπαρατίθεται στις πρωτοβουλίες των Ρώσων, τότε το πιθανότερο που μπορεί να γίνει σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον, είναι να επακολουθήσουν νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και την εφαρμογή του νόμου CAATSA ("Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act", Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), βάσει του οποίου έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις στην Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα».

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές μέσω όλων των οδών … ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας S-400 είναι εκ βάθρων ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του προγράμματος των F-35, αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον ρόλο της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες από την άποψη του νόμου CAATSA».

«Πρέπει να επιλυθεί η κατάσταση με τους S-400, ώστε τα ζητήματα που ανέκυψαν εξαιτίας αυτής της ενέργειας να επιλυθούν πλήρως. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί» δήλωσε ο Σάτερφιλντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρις κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου διεξήγαγε συνομιλίες με ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους για την δυνατότητα αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της στην συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, δήλωσε ότι «Εξετάζουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι».