8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Πούτιν για την Ουκρανία

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Πούτιν για την Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου
Ap Newsroom

Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία ολοκληρώθηκαν προ ολίγου, μετά από δύο ώρες και πέντε λεπτά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο ηγέτες επιδίωκαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις εν μέσω δυτικών φόβων ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εισβάλει στον νότιο γείτονά της, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων Συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν την αποκλιμάκωση και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους.»

«Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με τη χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.