Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: «Η Τουρκία εκβιάζει την κυβέρνηση Σαράζ»

Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: «Η Τουρκία εκβιάζει την κυβέρνηση Σαράζ»

Την πλήρη αντίθεση του για το Μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης εξέφρασε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σαλέχ Ισά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ δεν έχει καμία ιδιότητα και εκβιάζεται από την Τουρκία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι ο Σαράζ «δεν έχει καμία ιδιότητα και δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση από κανέναν» για την υπογραφή της συμφωνίας. «Ο κ. Σαράζ ελέγχεται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων οι ηγέτες καταζητούνται διεθνώς. Μισθώνουν μισθοφόρους και μοιράζουν τα χρήματα στους τρομοκράτες και όταν κινήθηκε ο στρατός προς την πρωτεύουσα, για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους εγκληματίες, έσπευσε στους υποστηρικτές της τρομοκρατίας της Λιβύης, που είναι οι Τούρκοι».

Ο κ. Ισά επανέλαβε ότι το Μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαρακτηρίζοντάς το «προδοσία». «Μετά την απελευθέρωση εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν πρόκειται να μπούμε σε μια εκδικητική διαδικασία στη Λιβύη. Θα συγκροτήσουμε μια εθνική κυβέρνηση, θα γίνει ενοποίηση όλων των θεσμών του κράτους και θα επικρατήσει συμφιλίωση», πρόσθεσε ο κ. Ισά.

Παράλληλα τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ μας, στα χωρικά μας ύδατα. Επισημαίνω ότι ήδη έχουμε αποστείλει επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια».

Στην ερώτηση τι ενώνει τον Ερντογάν με τον Σαράζ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής απάντησε: «Η μουσουλμανική αδελφότητα, όλοι οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι στην Τουρκία. Είναι ο υποστηρικτής αυτών των οργανώσεων με όπλα και όλοι ξέρουμε πως αυτά τα όπλα φτάνουν μέχρι τη Λιβύη».

Όσον αφορά τη δήλωση Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη, ο κ. Ισά είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο στρατός θα αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία. «Τα λεγόμενά του κ. Ερντογάν είναι μια απειλή, όσο για τη στάση μας είναι ξεκάθαρη: οι ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία μπει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης».

Τέλος, ως προς την επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. «Συζητήσαμε για την κρίση στη Λιβύη και για όσα έκανε πρόσφατα ο Αλ Σαράζ με την σύναψη Μνημονίου με την Τουρκία, η οποία θεωρείται παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και παραβίαση της ΑΟΖ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».