«Πράσινο» κύμα στη Γερμανία - Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός

«Πράσινο» κύμα στη Γερμανία - Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ιστορικά χαμηλά κατέγραψε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU-CSU) εξασφάλισε το 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της.

Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3%, με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.

Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 10,8% και Η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Η επικεφαλής του SPD Aντρέα Νάλες σημείωσε: «Θέλω να εμψυχώσω όλα τα μέλη του SPD και όλους τους ψηφοφόρους μας, να κοιτάξουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση, ακόμη και αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι σήμερα οδυνηρά. Μας δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε».

Η Αντρέα Νάλες μάλιστα συνεχάρη το κόμμα των Πρασίνων για την ιστορική δεύτερη θέση που καταλαμβάνει στις ευρωεκλογές, ενώ προέτρεψε τον κόσμο του SPD να κρατήσει «ψηλά το κεφάλι». Στο μεταξύ η Καταρίνα Μπάρλεϊ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πραγματικά έκανα όλα όσα μπορούσα. Παραπάνω δεν γινόταν».

Καρενμπάουερ προς Βέμπερ: «Είναι ο άνθρωπός μας»

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, από την πλευρά της η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ -το κόμμα της οποίας μαζί με το αδελφό κόμμα, τους βαυαρούς Xριστιανοκοινωνιστές - έρχονται πρώτοι παρά τις απώλειες, θέλησε να εστιάσει στον υπoψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προέρχεται άλλωστε από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). «Είναι ο άνθρωπός μας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν» ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξή της στον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στο μεταξύ ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε από το προεκλογικό πάρτυ του CDU από το Βερολίνο: «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία ζει», ζητώντας μετά τις εκλογές την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στη διαμόρφωση του περιεχομένου των νομοθετημάτων που ψηφίζει. Δήλωσε επίσης ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία αποτελούν «το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα».