«Πράσινο φως» σε Σολτς για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική με την κεντρική Ευρώπη

«Πράσινο φως» σε Σολτς για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική με την κεντρική Ευρώπη

Με αφορμή την έκκληση του Όλαφ Σολτς για την κατασκευή ενός υπεραγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη, η Ισπανίδα Υπουργός Ενέργειας, Τερέσα Ριμπέρα ανέφερε ότι μπορεί ενδεχομένως να κατασκευαστεί σε λιγότερο από 12 μήνες στο πλαίσιο της προσπάθειας της απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times νέος υπερσύνδεσμος, ενδέχεται να ενισχύσει την ικανότητα της Ισπανίας να εξάγει καύσιμα κατά 20-30%.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανέφερε: «Η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει 100% στη δέσμευση της Πορτογαλίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου».

Μεγάλο μέρος της δυνατότητας εισαγωγής LNG της Ευρώπης βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο, η οποία θεωρείται στο εμπόριο ως «νησί» καυσίμου, καθώς υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα αγωγών που τη συνδέει με τη βόρεια Ευρώπη.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος αγωγός, ο Κόστα ανέφερε ότι το λιμάνι Σίνες στη νοτιοδυτική ακτή της Πορτογαλίας θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως κόμβος logistics για τη μεταφορά LNG στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη με τη μεγαλύτερη καταστροφή σε ό,τι αφορά την ενέργεια αλλά και στην τεχνολογία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Μόσχα έχει μειώσει τα καύσιμα που παρέχει στην Ευρώπη και υπάρχουν κίνδυνοι ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα και το 2023 εάν μειωθούν επιπλέον οι ρωσικές εξαγωγές.

Η έλλειψη ρωσικών προμηθειών, που κάλυπτε το 40% της ζήτησης της ΕΕ πριν από την εισβολή, έχει πιέσει την Ευρώπη να βασιστεί πολύ στα εισαγόμενα φορτία θαλάσσιου υγροποιημένου καθαρού καυσίμου.