«Πράσινο φως» από τον ΠΟΕ για να επιβάλλει εμπορικές κυρώσεις στις ΗΠΑ ζητά η Κίνα

«Πράσινο φως» από τον ΠΟΕ για να επιβάλλει εμπορικές κυρώσεις στις ΗΠΑ ζητά η Κίνα

Η Κίνα έχει υποβάλλει αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του οργανισμού.

Το αίτημα της Κίνας αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμορφώνεται με την απόφαση για τις πρακτικές ντάμπινγκ του 2013 και γίνεται εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Προ ολίγων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους «Είμαστε έτοιμοι για  δασμούς σε προϊόντα 200 δισ. δολ. από την Κίνα. Λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα και για επιπλέον δασμούς σε προϊόντα 267 δισ. δολ., που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Για την ώρα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και η Κίνα έχει απαντήσει   με την επιβολή δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, από αυτοκίνητα και λεωφορεία, έως άνθρακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Σημειώνεται πάντως ότι η Κίνα πέρυσι κέρδισε μία απόφαση του ΠΟΕ, η οποία αφορούσε αρκετούς κλάδους - περιλαμβανομένων του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού, της ελαφριάς βιομηχανίας, των μετάλλων και ορυκτών - με ετήσια αξία εξαγωγών 8,4 δισ. δολαρίων.

AP Photo