«Πράσινο φως» από τον Ρόμνεϊ για την αναπλήρωση της θέσης της Γκίνσμπεργκ

«Πράσινο φως» από τον Ρόμνεϊ για την αναπλήρωση της θέσης της Γκίνσμπεργκ

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της (άμεσης) διεξαγωγής της διαδικασίας αναπλήρωσης της εκλιπούσας Ρουθ Μπειντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η προταση του Ντόναλντ Τραμπ θα περάσει-εκτός απροόπτου- από την Γερουσία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό σήμερα ότι σκοπεύει να ανακοινώσει το Σάββατο, από τον Λευκό Οίκο, το όνομα του δικαστή που θα προτείνει για να διαδεχθεί τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Θα ανακοινώσω τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο το Σάββατο, στον Λευκό Οίκο. Η ακριβής ώρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγες μέρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει το προτεινόμενο πρόσωπο, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι ανέμεναν μια δήλωση του Ρομνει. Αυτό γιατί μετά τις αρνητικές τοποθετήσεις των Γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων Λιζα Μαρκαουσκι και Σούζαν Κόλινς για μια άμεση διαδικασία επικύρωσης, οι Δημοκρατικοί είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στον Ρομνει, ο οποίος στις αρχές του έτους έγινε ο πρώτος Γερουσιαστής που ψηφίζει υπέρ της καθαίρεσης προέδρου, όντας από το ίδιο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρομνει ψήφισε τον Ιανουάριο υπέρ της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διεξαγωγή της δίκης του στη Γερουσία για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Ρομνει ωστόσο δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της πρότασης του προέδρου επί της διαδικασίας, δεδομένου ότι "αυτή κινείται εντός των συνταγματικών πλαισίων". 

Αν λοιπόν δεν υπάρξουν άλλες διαφοροποιήσεις, η Γερουσία την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι με 53-47, έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τον διορισμό του νέου Ανώτατου Δικαστή, ακόμα και πριν τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι δύο Γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θεωρούνταν "αμφιταλαντευομενοι", ο Κορει Γκάρντνερ και ο Λαμάρ Αλεξάντερ τάχθηκαν και αυτοί με την κομματική γραμμή.