Πούτιν - Ζελένσκι: Συμφωνία για αποχώρηση στρατευμάτων από την Ουκρανία

Πούτιν - Ζελένσκι: Συμφωνία για αποχώρηση στρατευμάτων από την Ουκρανία

Σε συμφωνία για αποχώρηση των στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς, κατέληξαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που ηγήθηκε της τετραμερούς συνδιάσκεψης, με τη συμμετοχή και της Γερμανίας, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μέρη «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019». Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020».

Η σύνοδος κορυφής στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία συμμετείχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έδωσε την ευκαιρία στους Πούτιν και Ζελένσκι να συναντηθούν για πρώτη φορά. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητά του.

Στην κοινή ανακοίνωση, γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Μετά το πέρας της συνδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τη συνάντηση προς την κατεύθυνσης για την αποκλιμάκωση  στην Ουκρανία και «χωρίς αμφιβολία» της αναθέρμανσης των σχέσεων μετά την τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

Ρωσία

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε μια καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», σημείωσε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως ότι «θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία»

Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Ουκρανία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης «Είναι πολύ λίγο», τονίζοντας ότι θα ήθελε να επιλυθούν περισσότερα προβλήματα. Χαρακτήρισε πάντως «θετικό» το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος. Τόνισε πως επανέλαβε τη θέση του Κιέβου ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών.

Ακόμη, ο Ζελένσκι ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από τέλος της χρονιάς. Τα μέρη «θα συμβάλλουν στην αμοιβαία απελευθέρωση πριν από την 31η Δεκεμβρίου όλων των κρατουμένων, βάσει της αρχής "όλοι έναντι όλων”», εξήγησε.

Ακόμη, ο Ζελένσκι έκρινε ότι η σύνοδος επέτρεψε να «ξεμπλοκαριστεί» το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πάντως παραδέχθηκαν πως διαφωνούν σε πολλά, ιδίως για πτυχές της πολιτικής διευθέτησης στο Ντονμπάς, κι έδωσαν ραντεβού σε τέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Μακρόν -Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Παρίσι χθες. «Σήμερα [χθες Δευτέρα] ξεπεράσαμε το αδιέξοδο», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση και τόνισε πως η χθεσινή τετραμερής σύνοδος του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία αλλά προειδοποίησε πως μένει να γίνει πολύ δουλειά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο περί «προόδου» στην προσπάθεια να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία μετά το πέρας της τετραμερούς συνόδου στο Παρίσι. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλάι-πλάι στο Παρίσι είναι ένα σημαντικό επίτευγμα (...) η επανέναρξη [των συνομιλιών] με αξιόπιστο τρόπο δεν είχε κατορθωθεί λόγω της έλλειψης προόδου για πολλά χρόνια. Είναι επίτευγμα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Επισήμανε πως υπάρχουν σαφώς διαφορές ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ιδίως ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές ευελπιστούν να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για το ζήτημα εντός του χρονικού ορίου ως την επόμενη σύνοδο.

Είδαμε τις διαφορές σήμερα. Δεν βρήκαμε κάποια θαυματουργή λύση, αλλά προχωρήσαμε», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «προχωρήσαμε στην απεμπλοκή, στην ανταλλαγή κρατουμένων, στην κατάπαυση του πυρός και στην πολιτική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ