Πούτιν: Θα αντιδράσουμε εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει στρατιωτικά τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Πούτιν: Θα αντιδράσουμε εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει στρατιωτικά τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Με αντίδραση της Ρωσίας προειδοποίησε τη Δύση ο Βλ. Πούτιν αν το ΝΑΤΟ αρχίσει να ενισχύει τη στρατιωτική υποδομή της Σουηδίας και της Φινλανδίας που έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στους ηγέτες του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ με «επιθετικό» τρόπο για να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, επομένως δεν θα υπήρχε άμεση απειλή από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που θα περιλάμβανε αυτές τις χώρες.

«Αλλά η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής σε αυτό το έδαφος θα προκαλούσε σίγουρα την απάντησή μας», πρόσθεσε. «Ποια θα είναι αυτή (απάντηση) - θα δούμε τι απειλές δημιουργούνται για εμάς», δήλωσε ο Πούτιν στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου. "Δημιουργούνται προβλήματα χωρίς κανένα λόγο. Θα αντιδράσουμε ανάλογα».

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Πριν την ομιλία Πούτιν, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ανέφερε ότι η Δύση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχόταν τη σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι εκτός από την «ατέρμονη πολιτική επέκτασης», το ΝΑΤΟ έφτανε πολύ πέρα ​​από τις ευρωατλαντικές αρμοδιότητές του - μια τάση που η Ρωσία ακολουθούσε προσεκτικά.