Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν - Ερντογάν

Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν - Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας ήταν αυτές που έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα για την επίλυση της σύγκρουσης, σε δηλώσεις του λίγο προτού συναντήσει τον Ρ.Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης. 

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν λίγο πριν από την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο δήλωσε πως «Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χαφτάρ πρέπει να τερματισθεί».

Σημειώνεται πως Ερντογάν και Πούτιν ανέλαβαν πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ (GNA), η οποία υποστηρίζεται από την Άγκυρα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και τις αντίπαλες δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Μόσχα.