ΠΟΥ: Σύσταση στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

ΠΟΥ: Σύσταση στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

Ο ΠΟΥ συνέστησε σήμερα πως ενώ οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα σταματήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αναβάλουν τα σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Omicron, η νέα παραλλαγή του COVID-19 που προκαλεί ανησυχία για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο παγκοσμίως, έχει ωθήσει πολλές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα αποτρέψουν τη διεθνή εξάπλωση και επιβαρύνουν βαρύ τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης», ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια δήλωση ταξιδιωτικών συμβουλών για την Omicron.

«Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αποτρέποντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα αλληλουχίας».

Η παραλλαγή Omicron αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ΠΟΥ πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, αφού εντοπίστηκε στη νότια Αφρική νωρίτερα αυτό το μήνα, το Omicron έχει ήδη εμφανιστεί σε πολλές χώρες.

Ο ΠΟΥ σημείωσε τον αυξανόμενο αριθμό των κυβερνήσεων που θεσπίζουν ταξιδιωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απαγόρευσης αφίξεων από χώρες όπου έχει βρεθεί η παραλλαγή.

Είπε επίσης ότι από την Κυριακή, 56 χώρες φέρεται να εφαρμόζουν ταξιδιωτικά μέτρα με στόχο την πιθανή καθυστέρηση της εισαγωγής της νέας παραλλαγής.

"Αναμένεται ότι η παραλλαγή Omicron θα ανιχνευθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών καθώς οι εθνικές αρχές εντείνουν τις δραστηριότητές τους παρακολούθησης και αλληλουχίας", ανέφερε.

«Άτομα που δεν είναι καλά ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή νόσο Covid-19 και να πεθάνουν, συμπεριλαμβανομένων ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω ή εκείνων με συννοσηρότητες (π.χ. καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη), θα πρέπει να συμβουλεύονται να αναβάλουν το ταξίδι τους.» είπε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ συμβούλεψε τις χώρες να εφαρμόσουν μια «προσέγγιση βάσει στοιχείων και βάσει κινδύνου» κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ είπε ότι οι εθνικές αρχές στις χώρες αναχώρησης, διέλευσης και άφιξης θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μέτρα μετριασμού που ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να μειώσουν την εξαγωγή και την εισαγωγή της παραλλαγής.

Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έλεγχο επιβατών, δοκιμές και καραντίνα.

«Όλα τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο, να είναι χρονικά περιορισμένα και να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ταξιδιωτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο ΠΟΥ είπε ότι τα «βασικά διεθνή ταξίδια», συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών αποστολών, των επαναπατρισμών και της μεταφοράς ζωτικών προμηθειών, θα πρέπει πάντα να δίνονται προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.